Dieta w nadciśnieniu tętniczym

21 marca 2019 Wszystkie Możliwość komentowania Dieta w nadciśnieniu tętniczym została wyłączona

20 marca w ramach cyklu „Porozmawiajmy o zdrowiu”, po raz drugi mieliśmy okazję spotkać się z Panią Justyną Cieślicą – biotechnologiem żywienia i dietetykiem. Tym razem swoją edukacyjną prelekcję Pani Justyna poświęciła tematowi diety w nadciśnieniu tętniczym.

Pani Justyna bardzo szczegółowo omówiła problem nadciśnienia, często rozwijającego się „bezobjawowo”. Bagatelizujemy takie sygnały jak np. nieuchronny stres czy zwykły ból głowy tłumaczony zmianą pogody. Pani Justyna mówiła o zagrożeniach i skutkach tej choroby, takich jak zawał serca, udar czy choroba wieńcowa. Dała szczegółowe wskazówki jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym menu, by skutecznie chronić się przed tą chorobą, w myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dziękujemy Pani Justynie, że z takim zaangażowaniem i prawdziwą pasją za każdym razem dzieli się z innymi swoją wiedzą i doświadczeniem. Przez gabinety Pani Cieślicy przewinęło się już ponad dwa tysiące pacjentów, którzy dzięki jej wskazówkom zmieniają swoje żywieniowe nawyki i poprawiają stan zdrowia.

O Autorze